Robotiikka pääaineena

Medioiden juttuarkistoja selaamalla ei tarvitse mennä kauas menneisyyteen löytääkseen asiaa roboteista. Vaikka monissa medioissa asia esitetäänkin usein klikkaussormea ja lukijan mieltä kiihottavalla tavalla, kysymys alkaa olla hyvin ajankohtainen. Teknologia on kehittynyt runsaasti japanilaisista Karakuri-nukeista ja nykyaikaiset automaateista kehittyneet robotit kykenevät huomattavasti monimutkaisempiin toimintoihin kuin teen tarjoiluun.

Robotti, jonka tšekkiläinen kantasana robota tarkoittaa muuten jonkinlaista pakkotyötä, on saanut ympärilleen robotiikan alan suunnittelemaan, rakentamaan ja käyttämään robotteja. Alan kasvu on luonut tarvetta osaajista, mihin Tampereen yliopisto vastaa robotiikan maisteriopinnoilla.

Mitä annettavaa robotiikan opinnoilla on?

Robotiikan opinnoissa tähdätään robottien teknologisen puolen ymmärtämisen lisäksi robotiikkaan liittyviin kysymyksiin, kuten robottien yhteiskunnalliseen merkitykseen ja niiden aiheuttamiin muutoksiin.

Koska robotiikka on monia asioita sen sijaan, että puhuttaisiin mutkia oikoen vain robottikäsien heiluttelemisesta tai itseohjautuvista autoista, robotiikan opinnot pyrkivät antamaan laaja-alaisen kuvan. Lähestymistapa huomioi laaja-alaisuuden antaen eväitä useampaan aihepiiriin, joista opiskelija löytää kiinnostuksensa mukaisen erikoistumisalueen.

Robotiikassa erikoistuminen voi esimerkiksi tarkoittaa kone- tai sähköinsinöörin robotteihin kohdistuvaa kehittynyttä näkökulmaa, tietenkään unohtamatta tietotekniikkaa tai matematiikkaa.

Tarkoitus monialaisilla opinnoilla on vastata monenlaisten opiskelijoiden tarpeisiin mahdollistaen erilaiset opintopolut. Toki tällä on myös yhteiskunnallista merkitystä: eri asioihin syventyneet opiskelijat voivat olla myöhemmin urallaan arvokkaita yksilöitä persoonallisen osaamisensa johdosta.


Monille lähinnä YouTubesta tuttu Boston Dynamics antaa yhdenlaisen kuvan robotiikasta. Tämänkin luomuksen takana lienee eri asioissa pätevien ihmisten tiimi. Vai rakentavatko robotit jo lajitovereitaan?

Sivuaineekseen opiskelija voi valita monenkirjavasta kattauksesta itseään kiinnostavan ja pääainettaan tukevan opintokokonaisuuden. Koska robotiikka ja moni muukin ala tarvitsee erilaisia osaajia, sivuaineeksi lienee mahdollista perustella hyvinkin monenlaisia opintokokonaisuuksia. Tärkeää on myös saada itsensä vakuuttuneeksi opintojensa mielekkyydestä!

Mikä sinua kiinnostaa?

Itselläni ei ollut aivan selvät sävelet pää- tai sivuaineeni muodostavien kurssien valinnasta ennen koululle saapumista viime elokuun loppupuolella. Valintaan sain apua kyllä uusilta opiskelukavereilta ja koulun henkilökunnalta, mutta suurimmaksi tekijäksi valinnan suhteen tuli luonnollisesti oma kiinnostus.

Kun luin kurssiesitteitä, kuulin muiden opiskelijoiden kertomia suosituksia ja yleensä olin päivittäin tekemisissä opiskeluasioiden kanssa, minulle tuli halu oppia ja kuulla lisää tästä robotiikasta. Kai tätä voisi romanttisesti luonnehtia tiedonjanon syttymiseksi.

Fundamentals of Robot Vision.
Pattern Recognition and Machine Learning.
Advanced Robotics.

Luulen, että olin tehnyt alitajuisen päätöksen edellä mainituille kursseille osallistumisesta pelkän ensivaikutelman saatuani. Kurssiesitteet luettuani olin jo valmis pistämään rastin ruutuun. Näistä minä haluan tietää lisää.

Kurssiesitteitä lukiessani panin viimeistään merkille, että robotiikan opinnot koostuvat ainakin mielessäni useista erillisistä osa-alueista. Jotta robotti vastaa sanasta syntyvää mielikuvaa – jonkinlaista tarkoituksenmukaisesti käyttäytyvää konetta –  sellaista suunniteltaessa tulee ratkaista kysymyksiä usealta eri kantilta.

Täytyy huomioida, ettei läjä muovia ja metallia edes ansiokkaasti kokoonpantuna pysty yksin päättelemään paljoakaan. Suunnittelun ja kokoonpanemisen lisäksi tarvitaan siis niin ohjelmointia kuin testausta ja kouluttamistakin. Luonnollisesti tämä on vieläpä toteutettava turvallisesti ja kustannustehokkaasti.

Robotiikkalaboratoriosta saa vaihtelua luennoilla istumiseen.

Robotiikan opiskelijalla on mahdollisuus painottaa opintojaan esimerkiksi robotin liikkumiseen ja paikannusjärjestelmiin erikoistuen. Vaihtoehtoisesti opintosuunnitelmaan voi valikoitua konenäköön tai tekoälyyn liittyviä kursseja.

Opiskelijaa voikin siis alkaa kalvaa tuttu tunne lähikaupan irtokarkkiosastolta, kun valinnanvaraa tuntuu olevan liikaa. Onko parempi ymmärtää keskinkertaisesti monesta aihealueesta vai syventää osaamistaan yhteen asiaan?

Tee sitä mitä haluat

Usein kuulee sanottavan, että yliopistossa olet itse vastuussa opinnoistasi. Se on totta, mutta samaan hengenvetoon olisi hyvä lisätä, että vastuun kasvaessa myös vapaus kasvaa. Olet tosiaan vastuussa siitä mitä opiskelet, mutta sinulla on myös vapautta valita mitä opiskelet.

Tätä erikoistumisen vapautta ja robotiikan alan monimuotoisuutta tahdon alleviivata sinulle hyvä lukija!

Tietoa kirjoittajasta

Eetu, automaatiotekniikan opiskelija, teekkari
Kun mulle Savon sydänmailla annettiin nimeksi Eetu, en vielä hiffannut syntyneeni automaatioteekkariksi. Näin kuitenkin tapahtui, käytyäni ensin noutamassa koneinsinöörin paperit ammattikorkeakoulun puolelta. Tässä vaiheessa olin toki jo nimeni saanut. Nyt 24-vuotiaana aloitin maisterivaiheen opinnot Tampereen yliopistolla. Pääaineekseni valitsin robotiikan, jota tulen ryydittämään Helsingin yliopiston tarjonnasta poimimallani sivuaineella joustavan opinto-oikeuden suomin vapauksin. Minulle opiskelu yliopistolla tarkoittaa otsahien alituista pyyhkimistä ja pitkiä päiviä opintojen parissa, toisin sanoen oppimista. Aivojensa uudelleenjärjesteleminen on rankkaa, mutta otsalohkossa rummuttaa ajatus: tästä palkitaan myöhemmin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s