Teekkarihengen saloja oppii excursioilla

Excursio eli opintomatka:

”Excursio on matka kohteeseen ja kohteesta pois. Matkan tarkoituksena on nostattaa yhteishenkeä, perehtyä maailman vallitsevaan tilaan ja pitää hauskaa.”

Fuksivuonna kuulin tuon hassun sanan – excursio – ensimmäistä kertaa. Silloin excut vaikuttivat suurilta ja pelottavilta, mutta onneksi fuksit päästettiin tutustumaan excujen saloihin varsin pian.

IMG_5716.jpg
Ensimmäisenä bussiin ja matkaan!

Excuja on yhtä monenlaisia kuin niiden järjestäjiä, osallistujia ja kohteita. Usein ne toimivat kuitenkin pitkälti samalla kaavalla: excursiomestari järjestää jonkinlaisen vierailun esimerkiksi omaa opintoalaa käsittelevään yritykseen. Sinne matkataan yhteiskuljetuksin. Monesti excut voivat kestää myös yön tai öiden yli ja näin ollen myös majapaikkaa tarvitaan. Vierailut kohdentuvat usein ulkopaikkakunnille, joissa tavataan paikallisia opiskeljoita.

Omat excursioni ovat opintoalan myötä sijoittuneet pitkälti rakennusyrityksiin ja ennen kaikkea työmaille. Fuksivuonna oli hyvin opettavaa käydä vierailemassa ihan oikeilla työmailla, kun näki, miten niitä taloja tehdään. Samalla tutustuin omiin opiskelukavereihin ja alalla toimiviin yrityksiin.

IMG_3500.JPG
Tehtaassa ihmettelemässä kattonostureita ja puuelementtejä.

Excuilla parasta on ehdottomasti yhteishenki ja ajattomuuden tunne. Kun viettää kolme päivää tiiviisti viidenkymmenen hengen kanssa bussissa ja nukkuu vierekkäin koulun lattialla, yhteenkuuluvuuden tunne nousee kertaheitolla. Ajattomuuden tunne on kokemus nimenomaan siitä, ettei pois pääse, vaan excubussi kulkee ja mihinkään ei ole kiire.

Toisena opiskeluvuotenani kävikin niin, että päädyin kiltamme excursiomestariksi. Onnekkaana sain myös maailman parhaimman excuavun. Yhdessä pääsimme suunnittelemaan vuoden excursioita, mistä tulikin vallan hauskaa ja opettavaista.

IMG_5765.jpg
Excun aluksi pienet somepäivityksen killan instagramiin!

Teimme reissuja parhaimmillaan kuudenkymmenen hengen porukalla, ja ensimmäisillä kerroilla en aivan tajunnut, että huoltoasemapysähdys ei ole ”parkkiin, take away-kahvi, kassalle ja pois” –tyyppinen operaatio, vaan siihen on syytä varata mieluummin aika paljon enemmän aikaa.

Opin myös laskemaan bussissa olijoita häiritsevissä ympäristöissä eli kavereiden huudellessa ympärillä vääriä lukuja. Opin, ettei bussillinen ihmisiä ymmärrä ohjeita ensimmäisellä kerralla. Ennen kaikkea opin, ettei kaikkeen voi varautua ja joitain asioita on pakko selvittää lennossa.

IMG_3497.JPG
Excumestarilla vahtivuorossa puolet fukseista fuksiexculla!

Näistä taidoista excumestarina oli hyötyä, mutta ne tulevat palvelemaan varmasti myös työelämässä. Excujen järjestäminen oli mainiota kiltatoimintaa ja sain siitä valtavasti irti. Tänä vuonna olen siirtynyt taas matkustajan rooliin ja tulevalla viikolla kurvaammekin kahdeksi yöksi kauas pohjoiseen. Siellä nautitaan siitä yhdessäolosta, tutustutaan paikalliseen teekkarikulttuuriin ja luodaan opiskeluaikojen parhaita muistoja!

Tietoa kirjoittajasta

Sohvi, rakennustekniikan opiskelija, teekkari
Riehakas, elämästä nauttivat 3. vuoden teekkari – se olen minä, Sohvi. Rakennustekniikan opinnot ovat vetäisseet minut mukaansa ja intoudun muun muassa puupalkeista, mainioista pyörätieratkaisuista sekä kaivinkoneista. Opintojen myötä olen sotkeentunut positiiviseen järjestötoiminnan solmuun, enkä osaa jättäytyä mistään kivasta pois. Joskus, kun kaikelta kivalta tekemiseltä maltan, päädyn kotiini asti. Siellä pienen teekkarin mielen rauhoittaa jännittävät rikosdekkarit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s