Työelämätaitoja vapaa-ajan projekteista – Case CM Tampere

Vaikka kursseja kertyykin opinnoissa enemmän tai vähemmän tasaiseen tahtiin, rohkenen väittää, että ainakin itselleni käytännön työelämää ajatellen hyödyllisimmät opit ovat kertyneet luentosalien ulkopuolella, yliopistoyhteisömme mahdollistamissa vapaa-ajan projekteissa.

cmwarsaw4
ESTIEMin liittokokous kokoaa yhteen Euroopan tuotantotalouden opiskelijat yli 80 yliopistosta. Kuva Varsovan liittokokouksesta syksyltä 2018. Kuva: Emma Ikonen.

Yksi tamperelaisten opiskelijajärjestöjen historian suurimmista ponnistuksista on nyt huhtikuussa järjestettävä ESTIEM Council Meeting, tuttujen kesken CM Tampere, joka kokoaa yhteen yli 300 opiskelijaa ja alumnia ympäri Eurooppaa. Kyseessä on viikon kestävä liittokokous, johon kokoontuu opiskelijoita yli 80 yliopistosta keskustelemaan ja päättämään yhteisistä asioista.

Edellisen kerran vastaava tapahtuma on järjestetty Suomessa kymmenkunta vuotta sitten viiden yliopiston yhteisponnistuksena. Nyt kuitenkin täysin opiskelijoista koostuva paikallisjärjestömme on ottanut rohkean askeleen järjestää tämä kansainvälisesti merkittävä liittokokous omin voimin Tampereella.

Tässä projektissa kulminoituu se, kuinka real-life projekti voi olla kurssiharjoitustehtäviäkin opettavaisempi. Olen saanut kunnian toimia toisena CM Tampereen projektipäällikkönä katsomassa perään yli 85 mahtavan ja aikaansaavan teekkarin porukkaa, joka vastaa kansainvälisten vieraidemme viihtymisestä ja koko viikon kestävästä ohjelmasta kellon ympäri.

Arvokasta kokemusta

Tämän mittaluokan projektia yli vuoden ajan seuratessani olen todella päässyt ottamaan käyttöön mm. projektinhallinnan, johtamisen ja markkinoinnin luennoilla oppimiani hyviä käytäntöjä. Motivaatiotakin löytyy ihan eri tavalla, kun pääsee budjetoimaan ja suunnittelemaan oikeaa myyntistrategiaa kymmenien tuhansien eurojen rahoituksen keräämiseksi. Projektin edetessä olen myös huomannut, kuinka kaikki ei kummasti suju ihan niin kuin oli suunniteltu, ja teoria saa väistyä nopeiden tilanneanalyysien ja astetta innovatiivisempien kompromissiratkaisujen tieltä.

”En vaihtaisi tästä ainutlaatuisesta projektista [CM Tampere] saatuja oppeja ja kokemusta mihinkään, ja tekisin saman rohkean valinnan heittäytyä projektin vetäjäksi – ja vietäväksi – heti uudestaan.”

Aikataulussa pysyminen, priorisointi, ihmisten motiivien ymmärtäminen ja heidän toimintansa kannustaminen, riskinotto ja kriittinen päätöksenteko ovat vasta alkua listalla, joka päässäni vilisee tässä projektissa saamistani oppimiskokemuksista. Nämä samaiset taidot nousevat esiin myös jo valmistuneille osoitetuissa kyselyissä, joissa on selvitetty, mitä taitoja tulevaisuuden työelämässä tarvitaan kaikista kipeiten.

Siksi en vaihtaisi tästä ainutlaatuisesta projektista saatuja oppeja ja kokemusta mihinkään, ja tekisin saman rohkean valinnan heittäytyä projektin vetäjäksi – ja vietäväksi – heti uudestaan, kaikista sen haasteistakin huolimatta. Projektissa parasta on ehdottomasti ne huikealla asenteella varustetut ihmiset, joiden kanssa olemme yhdessä oppimassa läpi projektin.

DSC_0121
Ainutkertaisena projektina CM Tampere on houkuttanut ydintiimiinsä peräti 33 teekkaria. Kuva: Anton Pikkupeura.

Järjestöistä löytyy jokaiselle oma rooli

Hervannan kampuksen hienous on siinä, että järjestökenttä on niin laaja, että jokaiselle löytyy varmasti mieleistä tekemistä ja kaveriporukkaa ympärille. Kukaan ei suinkaan hyppää esimerkkinä käyttämäni megaprojektin puikkoihin kylmiltään, vaan lämmin teekkariyhteisömme antaa mahdollisuuden aloittaa pienistä apuhommista, oppia pala kerrallaan ja siirtyä omaan tahtiin yhä isompiin rooleihin erilaisissa projekteissa oman kiinnostuksen kanssa. Hervannan kampuksen puitteet toteuttaa itseään ja kehittää osaamistaan ammatillisesti myös vapaa-ajalla ovatkin vertaansa vailla!

DSC_0329
Projektitiimi on valmistellut CM Tampere -liittokokousta jo yli vuoden ajan. Viime syksyn alussa järjestettiin niin sanottu strategiamökki, johon kuului workshoppaamista luonnon äärelle sijoitelluilla rasteilla. Kuva: Lotta Hämäläinen.


Tietoa kirjoittajasta

tuotantotalouden opiskelija, teekkari Jenni
Olen Jenni, viidennen vuoden tuotantotalouden opiskelija. Kotikaupunkini Jyväskylän jätin taakseni Tampereen vetovoiman perässä, enkä ole joutunut katumaan! Lukion jälkeen suuntasin ensimmäisenä kauppatieteiden opintoihin, mutta pian löysin paikkani – omasta mielestäni – monipuolisemman ja hyvällä tavalla haastavamman tuotantotalouden parista. Viihdyn kampuksellamme vähän turhankin hyvin; olen vähitellen alitajuisesti keskittänyt opintojeni lisäksi sekä harrastukseni että työni rakkaalle Hervannan kampukselle. Hervannan kampuksella opiskelu on kaikessa yhteisöllisyydessään ollut valehtelematta elämäni parasta aikaa, ja toivon sinunkin pääsevän kokemaan saman!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s