Opintojen alku arkkitehtuurin koulutusohjelmassa

Kun ennakkotehtävät, matikankoe ja piirustuskokeet on rämmitty läpi, tuloksia jännitetty viikkoja ja lopulta riemuittu opiskelupaikasta, valtaa monen tulevan fuksin mielen kuvitelmat valtavista luentosaleista, huojuvista tenttikirjapinoista ja käsittämättömistä fysiikan kaavoista. Laskimen voi kuitenkin huoletta jättää kaapin pohjalle ja kaivella ne piirustuskokeiden taidetarvikkeet mukaan koululaukkuun, sillä arkkitehtiopintojen ensimmäinen vuosi koostuu isolta osin käsin tekemisestä!

Ensimmäisenä vuonna keskitytään kokeilemaan ja löytämään erilaisia toimivia esitystekniikoita; taiteen kurssilla harjoitellaan piirtämistä, ja arkkitehtuurin peruskäsitteisiin, kuten paikkaan ja tilaan, perehdytään pienoismalleja rakentamalla. Arkkitehtuurin historian kurssilla painuvat mieleen nimet Aalto sekä Le Corbusier ja viikottaiset pienet suunnittelutehtävät luovat rutiinia nopeatempoiseen ideointiin sekä antavat kokemusta omien ajatusten esittelystä yleisön edessä. Vuoden aikana tutustutaan myös yhdyskuntasuunnittelun perusteisiin sekä harjoitellaan käyttämään opintojen kannalta hyödyllisiä tietokoneohjelmia, joita ovat esimerkiksi SketchUp, Photoshop ja InDesign.

image
Yhdyskuntasuunnittelun kurssin tonttiharjoituksen tuotoksia!
arkkareiden-taidetta-3
Fuksitaidetta käytävällä

Vaikka ensimmäisen vuoden opinnot painottuvat piirtämiseen ja pienoismallien askarteluun, ei kannata huolestua, sillä heti toisen vuoden alussa päästään käsiksi myös fysiikan perusteisiin ja esimerkiksi akustiikkaan. Erikoisuus arkkitehtuurin koulutusohjelmassa, ja hyvä esimerkki opintojen monipuolisuudesta, on toisen vuoden alussa järjestettävä mittausleiri, jolloin arkkarit lähtevät reippaaksi viikoksi jonnekin päin Suomea rullamittojen ja skaalatikkujen kanssa mittaamaan sentintarkasti vanhoja rakennusten julkisivuja, leikkauksia ja asemapiirroksia. Mittausleiri on aivan omanlaisensa kokemus, jota muistelevat kaikki arkkitehtiopiskelijat vielä vuosienkin päästä!

Mieleenpainuva fuksivuosi ei tietenkään koostu pelkästään opiskeluista, vaan iso osa fuksivuotta ovat erilaiset fuksiriennot ja -perinteet, jotka luonnollisesti kulminoituvat useamman viikon mittaiseen teekkariwappuun! Tunnetuin ja varmasti monesta fuksista kuumottavin perinne on tietysti dippaus hyytävään Tammerkoskeen vappupäivänä, mutta vuoteen mahtuu monia muitakin hauskoja teekkarihenkisiä tapahtumia, mm. Fuksiwunderunde, jäynäkilpailu ja lukuisat sitsit!

Arkkareita otetaan vuosittain TTY:lle opiskelemaan suhteellisen vähän, vuosikurssi koostuu yleensä noin 45-50:stä opiskelijasta. Kaikki saman vuosikurssin opiskelijat käyvät suurinpiirtein samat kurssit, ja opintoihin kuuluu paljon ryhmätöitä ja erilaisia workshoppeja. Tämä ja lukuisat vapaa-ajan tapahtumat takaavat, että saman vuosikurssin arkkareille muodostuu jo ensimmäisen vuoden aikana hyvin ainutlaatuinen ryhmähenki.

image

Jos arkkitehtuurin opiskelu Tampereella kiinnostaa, Tampereen Arkkitehtikillan Instagramissa voi käydä katselemassa enemmän arkkariopiskelijoiden kuulumisia.

Toivottavasti tästä oli apua teille, jotka pohditte arkkariksi hakemista!

Terkuin Laura

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s