Opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen

Opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen korkeakoulutasolla voi olla hankalaa ainakin aluksi. Harrastin itse urheilua SM-tasolla saapuessani TTY:lle ja pääpaino elämässäni oli urheilussa. Aluksi koin hankalaksi treenien, opiskelun ja opiskeluelämän yhdistämisen, mutta löysin siihen hyvän balanssin suht nopeasti. Yksi syy tähän oli se, että kampuksellamme on loistavat mahdollisuudet mm. fysiikkaharjoitteluun, jonka takia punttitreenit oli mahdollista tehdä kampuksella vaikkapa luentojen välissä. Reenin jälkeen palautumisen sai nopeasti käyntiin, kun kävi syömässä kampuksen opiskelijaravintoloissa, jotka ovat auki parhaimmillaan 10:30-19:00.

pic
Tamppi Areenalta löytyy ryhmäliikuntasali, kaksi kuntosalia, kiipeilyseinä, sekä palloilusali.

Omalla kohdallani tärkeää oli myös viikkojen aikataulutus. Tein aina viikonloppuna suunnitelman seuraavalle viikolle ja viikon aikana ei täten tarvinnut kummemmin miettiä, missä pitää olla ja milloin. Kalenteriin kannattaa myös yrittää lisätä kiltojen järjestämiä tapahtumia, joiden avulla varmistaa ryhmäytymisen (ja verkostoitumisen) muiden oman alan opiskelijoiden kanssa. Työelämässä nuo opiskeluaikana muodostetut verkostot ovat kultaakin tärkeämpiä.

Opiskelujen suhteen on tärkeää tiedostaa omat rajat. Kannattaa olla rehellinen itselle ja miettiä, minkä verran kursseja pystyy realistisesti suorittamaan. Lukujärjestykseen ei tarvitse änkeä kaikkia kursseja, jos niiden suorittamiseen ei ole resursseja. Koulullamme on hyviä ohjaustahoja, jotka auttavat mielellään räätälöimään jokaiselle oman näköisen lukkarin. Opiskelun suhteen TTY on muutenkin aika joustava. Kursseja pyritään koko ajan videoimaan yhä enemmän, joten luentojen seuraaminen etänä on nykyään mahdollista. Kursseilla on myös mahdollista sopia luennoitsijan kanssa erityisjärjestelyistä, jos taustalla on hyvä syy.

TTY:lta löytyy aivan mahtavat puitteet urheiluun. Fysiikkaharjoittelua pystyy tekemään kampuksen kuntosaleilla aamuvarhaisesta iltamyöhään. Saleilta löytyvät laitteet ja painot lähes mihin tahansa.  Oman huippu-urheilu-uran aikana onnistui mitä erikoisimpien saliharjoitteiden suorittaminen TTY:n saleja käyttäen. Kampuksella on myös mm. palloilusali, ulkoareena, tatami, kiipeilyseinä yms. Lisäinfoa liikuntatiloista löydät osoitteesta http://sport.unipolitampere.fi/tilat/tty/tilaesittely.html. Muistathan myös, että maksaessasi Unipolisportin liikuntamaksun, pääset käyttämään myös TAMKin ja TaYn kampuksien palveluja.

pic2
TTYlla kehitetään (liikunta)tiloja jatkuvasti. Viime syksynä kampuksen etunurtsille avattiin Ulkoareena.

Jos tähtäät oman lajisi huipulle, niin kannattaa tutustua Tampereen urheiluakatemiaan. Akatemia on pähkinänkuoressa tukiverkosto urheilijoille Pirkanmaan alueella. Sen kautta järjestetään mm. aamuvalmennusta eri lajeille. Tällä hetkellä akatemialajeja ovat: jalkapallo, judo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, salibandy, suunnistus, taitoluistelu, voimistelu (teline-, joukkue- ja rytminen), tennis, uinti ja yleisurheilu. Akatemiasta löydät lisätietoa osoitteesta: https://www.tampereenurheiluakatemia.fi/.

Huippu-urheilu ja vaativa opiskelu ovat siis täysin mahdollisia yhdistää. Toisinaan se vaatii vähän enemmän organisointia, mutta onhan se sen arvoista.

Kirjoittaja: Heidi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s