Terveisiä kohteesta!

Täällä ollaan Tšekin Liberecissä, jossa olen Erasmus-vaihdossa Technical University of Liberecissä tämän kevätlukukauden. Vaihtoon lähtö TTY:ltä on tehty helpoksi, ja moni käyttääkin tilaisuuden hyväkseen. Yliopisto järjestää useita infotilaisuuksia ja hakemuksen tekemiseen on tarjolla tarkat ohjeet. Kv-toimistosta kerrotaan, että jokaiselle hakijalle pyritään järjestämään vaihtopaikka, vaikka tietenkään jokaisen ensimmäistä hakukohdetta ei pystytä lupaamaan. Itse pääsin ensimmäiseen hakukohteeseeni, ja olen ollut paikkaan todella tyytyväinen.

Ensimmäisellä viikolla oli paljon paikallisen vaihtareille tarkoitetun ESN-kerhon järjestämää ohjelmaa, kuten kaupunkikierros, retki läheiselle vuorelle ja tšekin kielen alkeiskurssi, muutamia bileitä unohtamatta. Kaupungin koko on noin puolet Tampereesta, ja kampus sijaitsee kilometrin päässä keskustasta. Kaikki opiskelijat kansalaisuudesta riippumatta asuvat täällä asuntolassa yhden tai kahden hengen huoneissa. Asuntola on suuri ja käsittää kuusi kerrostaloa. Täältä löytyy mahdollisuudet ryhmäliikuntaan, ravintoloita, pieni kauppa ja jopa 6 baaria. Tämän lisäksi jokaisen talon alakerran respassa on ympäri vuorokauden työntekijä, jolta saa lainaan pesuhuoneen avaimen ja voi ostaa bussilippuja ja täytettyjä patonkeja.

photo5783087539404516451
Kuva läheiseltä Ješted-vuorelta

Järjestetyn ohjelman lisäksi ensimmäisellä viikolla minulla oli koti-ikävä. Kaikki tuntui pahalta, ja olisin halunnut vain takaisin kotiin. Tiesin kyllä, että ikävä voi iskeä, mutta en odottanut sen tulevan heti ensimmäisellä viikolla. Kaverit Suomesta tsemppasivat ja pyrin tekemään asioita joista pidän erityisesti, mikä tarkoittaa minun tapauksessani liikuntaa. Noin viikon täällä olemisen jälkeen olo helpottui, ja siitä lähtien uusi elämä on tuntunut kivalta.

Suomessa opiskelen materiaalitekniikkaa, ja koska haluan syventää osaamistani erilaisten materiaalien parissa, tulin tänne Libereciin suorittamaan sivuainekokonaisuuteni tekstiilimateriaaleista. Minulla on seuraavan nimiset kurssit: Technical Textiles, Clothing Technology, Clothing Construction, Textile Testing ja Knowledge of Textile Goods. Kaikki vaikuttavat todella mielenkiintoisilta, ja useimmat opettajat puhuvat hyvää englantia. Sain kaikki jo Suomessa valitsemani kurssit opintosuunnitelmaani, ja muutenkin kaikki on sujunut koulun puolesta todella hyvin.

Lähes jokaisella kurssilla on tähän mennessä ollut harjoituksia, joissa olen päässyt muun muassa tutkimaan mikroskoopilla kuituja, laskemaan langan kierteitä ja kaavoittamaan t-paidan mittojeni mukaan. Osa kursseista on sellaisia, joihin olen jo TTY:llä tottunut, eli tieteellisiä ja teoreettisia, mutta esimerkiksi Clothing Construction tarkoittaa vaatteiden kaavoittamista ja erilaisten ompeleiden opettelemista. Opiskelu on siis hyvin monipuolista.

photo5877759059673853368
Kaavoitusta Clothing Construction -kurssilla

Sain oman tšekkiläisen buddyn eli tutorin, joka auttaa minua aina tarvittaessa, kun tarvitsen tšekin kielen tulkkia tai apua esimerkiksi koulun järjestelmien kanssa. Vaikka kaikki etenkin vanhemman sukupolven asiakaspalvelijat eivät puhu englantia, asiat on silti aina saatu hoidettua. Omalla buddyllani on useampi vaihtari autettavanaan, ja sitä kautta tutustuin muihin vaihtareihin jo ennen tänne saapumistani.

Joka viikko järjestetään maaesittely, jossa on aina vuorollaan jokaisen vaihtarin kotimaan esittely. Itse olen täällä ainoa suomalainen, joten sain pitää esitykseni yksin. Kerroin uusille kavereilleni muun muassa Suomen luonnosta, kielestä, Angry Birdsistä sekä astiankuivauskaapista. Yhden päivän kulutin leipomalla sadalle kuulijalle korvapuusteja, joita jälkeenpäin kehuttiin kovasti. Huomattavasti helpommalla olisin kuitenkin päässyt, jos olisin tajunnut tuoda kaikille salmiakkia maistettavaksi. Sitä en tosin tiedä, olisiko kehuja niistä tullut yhtä paljon.

photo5877759059673853367
Satoja korvapuusteja valmistumassa

Vaihtareille järjestetään maaesittelyjen lisäksi bileitä ja reissuja esimerkiksi Prahaan ja Puolaan. Lisäksi pääsin mukaan liikunnanohjaajaopiskelijoiden koripallo- ja lentopallokursseille. Liikuntamahdollisuudet ovat lähes yhtä hyvät kuin TTY:llä, ja kun maksaa liikuntamaksun koko vuodelle, saa samaan hintaan käyttää kuntosalia, saunaa ja uimahallia. Saunassa en ole vielä käynyt, mutta paikalliset varoittelivat, että se ei ole ihan vastaava kuin mihin olen Suomessa tottunut.

Vaihtoni täällä jatkuu ainakin toukokuun loppuun. Kesäkuu on tenttiperiodi, mutta monen kurssin tentit ovat jo huhti-toukokuussa. Se tarkoittaa vaihtareille matkustelua ja kesälomaa, sillä kesän pitäisi saapua tänne hieman Suomea aiemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s