Konetekniikasta hyvät eväät työelämään

Konetekniikka on yksi suurimmista ja vanhimmista opintosuunnista TTY:llä ja ihan syystä. Konetekniikan diplomi-insinöörejä tarvitaan jatkuvasti kehittyvän teollisuuden tarpeisiin. Millaista konetekniikan opiskelu sitten on TTY:llä? Mitä kaikkea valmistuneet konetekniikan diplomi-insinöörit voivat tehdä työkseen? Ainakin näitä kysymyksiä itse pohdin, kun hain TTY:lle opiskelemaan.

Aloitin opinnot konetekniikan opintosuunnassa syksyllä 2015. Lukiossa pidin eniten matematiikasta ja fysiikasta, joten TTY tuntui luontevalta valinnalta jatko-opiskelupaikaksi. Matikkaa ja fysiikkaa tarvitaan pääsykokeissa, ja niiden tuomaa päättely- sekä soveltamiskykyä opinnoissa. Kun orientaatioviikolla astelin kampukselle ensimmäistä kertaa, en ollut varma mitä olin tullut opiskelemaan: kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Mutta mitä pidemmälle opinnot ovat edenneet, sitä enemmän tuntuu, että olen juuri oikealla alalla.

Ensimmäisen opiskeluvuoden eli ”fuksivuoden” opinnot keskittyivät pääasiassa peruskursseihin, kuten insinöörimatematiikkaan ja -fysiikkaan. Opetus koostui pääasiassa massaluennoista, joiden lisäksi oli viikoittaiset laskuharjoitukset eli laskarit. Laskareissa käytiin annettuja tehtäviä läpi assistentin johdolla. Fysiikan kursseihin kuului useita laboratoriotöitä, joissa tutustuttiin fysiikan ilmiöihin ja harjoiteltiin raporttien kirjoittamista. Koska pidin lukion jälkeen yhden välivuoden, oli matikka ja laskeminen aluksi vaikeaa. Kaikki oli ehtinyt täysin unohtua eikä laskurutiinia ollut. Onneksi ikinä ei tarvinnut laskea yksin, sillä laskareissa, opintopiireissä sekä opiskelukavereilta sai aina apua. Ahkeralla laskemisella kaikki matikankurssit hoituivat lopulta ihan hyvin arvosanoin.

ima3
Insinöörimatematiikassa laskettiin muun muassa differentiaaliyhtälöitä.

Matikan ja fysiikan lisäksi fuksivuonna opiskelin johdatuskursseja ohjelmointiin, mittaukseen, CAD-mallinnukseen ja automaatioon. Esimerkiksi ohjelmoinnin kurssilla opeteltiin peruskomentoja ja toimintoja yhdellä ohjelmointikielellä sekä tehtiin paljon koodausharjoituksia. CAD-mallinnuskurssilla harjoiteltiin mallinnusohjelmiston käyttöä ja mallinnettiin erilaisia kappaleita. Näiden kurssien avulla sai vähän tuntumaa siitä, mitä kaikkea sitä voikaan opiskella.

Toisena vuonna oli jo enemmän varsinaisia konetekniikkaan liittyviä kursseja kuten mekaniikkaa, dynamiikkaa ja lämpötekniikkaa, tuotesuunnittelua ja tuotantotekniikkaa sekä lisää CAD-mallinnusta. Mitä pidemmälle opinnoissa mennään, sitä enemmän saa itse valita suuntautumista ja kursseja oman mielenkiinnon mukaan.

pakosarja neliö
CAD-kurssilla mallinnettu pakosarja.

Peruskurssien jälkeen alkavat tekniikan kandidaatin tutkinnon pää- ja sivuaineopinnot.  Näitä kursseja itse opiskelen nyt kolmantena vuotena. Pääaine on kaikille konetekniikan opiskelijoille kone- ja tuotantotekniikka. Sivuaineen sen sijaan voi valita vapaasti TTY:n monista eri sivuainekokonaisuuksista oman mielenkiinnon mukaan. Yleisimpiä valittuja sivuaineita ovat ainakin teollisuustalous, energia- ja prosessitekniikka, automaatio sekä ohjelmistotekniikka.

Kandidaatin tutkintoon kuuluu myös kandidaatintyö eli kone-ja tuotantotekniikkaan liittyvä opinnäytetyö. Kandin jälkeen siirrytään diplomi-insinöörin tutkintoon, jossa pääainevaihtoehtoja on useampia. Pääaineeksi voi valita esimerkiksi koneensuunnittelun ja tuotekehityksen, tuotantotekniikan ja -automaation, Life-cycle Management and Engineering tai Robotics. DI-sivuaineista mainittakoon esimerkiksi lentokonejärjestelmätekniikka sekä robotiikka, joissa TTY:llä järjestetään ainutlaatuista opetusta.

Koneenrakentajakilta eli tutummin KoRK on konetekniikan opiskelijoiden ainejärjestö. Kilta järjestää paljon erilaisia tapahtumia kuten sitsejä, saunailtoja, excuja eli yritysvierailuja, leffailtoja sekä erilaisia liikuntavuoroja. KoRKin kiltahuoneella voi hengailla muiden opiskelijoiden kanssa edullista kahvia juoden tai pleikkaria pelaillen. Kiltahuoneelta löytää mitä todennäköisimmin samanhenkistä seuraa ja vaikkapa apua harkkatöiden tekoon.

TTY:llä on paljon tapahtumia myös yli kiltarajojen, jolloin pääsee tutustumaan muiden opintosuuntien opiskelijoihin. Verkostoituminen opiskeluaikana on tärkeää ja TTY:llä se on erittäin helppoa. Opiskelukaveri voi tulevaisuudessa olla se tyyppi, joka rekrytoi juuri sinut!

fuksiryhmäkuva
KoRKilaisen tunnistaa punaisista haalareista (kuva: Mika Kiviluoma / TT-Kamerat)

Valmistuneet konetekniikan DI:t voivat sijoittua useisiin eri työtehtäviin teollisuuteen ja talouselämään. Tyypillisiä teollisuudenaloja ovat esimerkiksi kone-, meri- ja ilmailuteollisuus. Työtehtävät eivät rajoitu pelkästään koneiden suunnitteluun. Työtehtäviä löytyy laidasta laitaan mm. tuotekehityksessä, myynnissä ja markkinoinnissa, tutkimuksessa sekä kunnossapidossa. Mahdollisia työnimikkeitä on monia: laatupäällikkö, tuotekehitysinsinööri, suunnitteluinsinööri, projektipäällikkö… valinnanvaraa siis on! Esimerkiksi laatupäällikkö vastaa tuotteiden laaduntarkkailusta, laadun kehittämisestä ja sen raportoinnista yrityksissä. Opiskeluaikana oman alan kesätöillä voi päästä näköalapaikalle eri työtehtävistä ja siitä, mitä itse voisi tulevaisuudessa työkseen tehdä.

Tervetuloa opiskelemaan konetekniikkaa Tampereelle!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s