Mitä sähkö on?

Sähkötekniikan pääaineet TTY:llä

Sähkötekniikka tarjoaa monenlaisia haasteita älykkäistä sähköverkoista pienelektroniikkaan asti.  Sähkötekniikan osaajat työskentelevät asiantuntijatehtävissä esimerkiksi suunnittelussa, johtotehtävissä, myynti- ja markkinointitehtävissä sekä yliopistoissa tutkijoina ja opettajina.

Sähkötekniikan opinnot voi karkeasti jakaa kahteen osa-alueeseen: isoon ja pieneen sähköön tai toisin sanoen heikko- ja vahvavirta puoliin. Kaikissa opintokokonaisuuksissa on sekä suomen- että englanninkielisiä kursseja.

Iso sähkö tai vahvavirtapuoli kattaa kaiken sähkölaitoksen suunnittelusta, sähkön tuotannosta ja siirrosta kuluttajille asti. Näitä pääaineita ovat sähkövoimatekniikka, tehoelektroniikka ja uusiutuvat sähköenergiateknologiat.

Sähkövoimatekniikka keskittyy sähkön tuotannon, siirron, jakelun ja käytön pariin. Sähkövoimatekniikan kanssa sivuaineopinnoiksi suositellaan tietotekniikkaa, automaatiotekniikkaa, energiatekniikkaa tai teollisuustaloutta. Jos valitset sähkövoimatekniikan pääaineen, samalla suoritat myös sähköasentajan pätevyyden – opintokokonaisuuteen sisältyy kursseja myös sähköturvallisuudesta ja -asennuksista.

Tehoelektroniikka taas antaa perustiedot sähkökoneista, magneettipiireistä, tehoelektroniikan laitteista ja niiden käyttökohteista. Kyseinen pääaine vaatii vahvat perustiedot sähkövoimatekniikasta, elektroniikasta ja säätötekniikasta, joita käsitellään ensimmäisenä opiskeluvuonna perusteista alkaen. Tehoelektroniikkaa tarvitaan esimerkiksi kun sähköä siiretään sähkövoimalaitoksesta sähköverkkoon.

Uusiutuvat sähköenergiateknologiat antavat nimensä mukaisesti perustiedot uusituvasta energiasta. Pääaineessa on paljon yhteisiä opintoja sähkövoima- ja tehoelektroniikan kanssa. TTY:llä uusiutuvien sähköenergiateknologioiden tutkimus painottuu aurinkosähköön ja tuulivoimaan.

Ison sähkön asiantuntijana vastaat tulevaisuuden haasteisiin energian älykkäässä ja kestävässä tuotannossa sekä siirrossa kaikkiin maailmankolkkiin asti.

electrical-engineering

biolSSk8.jpg

Pieni sähkö tai heikkovirtapuoli taas tarjoaa neljä pääainevaihtoehtoa, jotka ovat: biolääketieteen tekniikka, elektroniikka, signaalinkäsittely ja tietoliikennetekniikka.

Biolääketieteen tekniikassa voi suuntautua kurssivalinnoilla joko biomittauksiin ja -kuvantamiseen tai kudosteknologiaan, joista biomittaukset ja kuvantaminen ovat usein sähkötekniikan opiskelijalle luontevampia laitekeskeisyyden takia. Opintokokonaisuus on lähestulkoon sama kuin biotekniikan opiskelijoiden kokonaisuus, ja yhteisten kurssien myötä tutustuukin hyvin toisen opiskelualan opiskelijoihin ja luo kontakteja työelämää varten.

Elektroniikka käsittelee sähkötekniikkaa hienojakoisemmassa muodossa: signaaleina, varauksina, viesteinä, bitteinä ja sähkömagneettisena säteilynä. Elektroniikasta voi jatkaa DI-vaiheessa sulautettuihin järjestelmiin ja työskennellä esimerkiksi mikroprosessorisuunnittelijana. Elektroniikan opinnot sisältävät myös laboratoriotöitä, joissa pääsee itse juottamaan komponentteja piirilevyyn ja tekemään monenlaisia projekteja.

Signaalinkäsittely tarkoittaa sähköisten signaalien ja datan (kuva, video, ääni) käsittelyä ja tulkitsemista. TTY:llä signaalinkäsittelyn voi jakaa kolmeen osa-alueeseen: datan mittaamiseen ja keräämiseen erilaisilla sensoreilla, datan esitystapoihin mallinnus- ja prosessointityökaluilla sekä datan analyysiin ja visualisointiin (3D-näytöt ja sovellukset teollisuudessa). Signaalinkäsittelyn voi valita pääaineeksi myös tietotekniikan opintosuunnasta.

Tietoliikennetekniikka on toinen sähkötekniikan pääaine, joka on yhteinen tietotekniikan opiskelijoiden kanssa. Digitalisaation myötä sujuvat ja turvalliset tietoliikenneyhteydet ovat olennainen osa yhteiskuntaa ja sen toimintaa. Tietoliikennetekniikka TTY:llä keskittyy uusiin teknologioihin kuten 5G-verkkoihin ja esineiden internetiin.

Sähkötekniikan opiskelijana pääset käsiksi alan trendeihin, meiltä valmistuneista opiskelijoista 91% on jo töissä tai yrittäjänä valmistumishetkellä!

cellphone.jpg
Opiskelijoiden rakentaman kännykän sisälmykset
virtualreality
Signaalinkäsittelyssä perehdytään myös virtuaalimaailmoihin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s