Luonnontieteitä TTY:llä – Opelinjalle vai ei?

Kiinnostaako sinua luonnontieteiden opiskelu? Oletko miettinyt, miten teknis-luonnontieteellinen tutkinto-ohjelma (TL), sekä DI-opettajankoulutus eroavat toisistaan? Tämä blogiteksti avaa aihetta niin opintojen kuin omien kokemusteni perusteella.

Totuus on, että ensimmäisten kolmen vuoden aikana linjat eivät eroa toisistaan mitenkään. Molemmissa käydään identtiset perusopinnot ja pääaine valitaan kolmesta vaihtoehdosta: matikka, kemia ja fysiikka. Pääaineiden kurssit vastaavat toisiaan, olit sitten teknis-luonnontieteellisessä tutkinto-ohjelmassa tai DI-opettajankoulutuksessa.

Sivuaineen valinnassa molemmilla linjoilla pätee oikeus valita kokonaisuus TTY:n laajasta valikoimasta, täysin vapaasti. Opeopiskelijoille suositellaan kokonaisuutta, josta pystyy rakentamaan toisen opetettavan aineen. Näitä ovat: matikka, kemia, fysiikka tai tietotekniikka.

Kandivaiheen (eli kolmen ensimmäisen vuoden) jälkeen molemmilla linjoilla pääaine valitaan samoista vaihtoehdoista kuin aiemmin. DI-vaiheen sivuainevalinnassa opeopiskelijat ottavat itselleen opettajan pedagogiset opinnot ja TL:n opiskelijat valitsevat taas koko TTY:n valikoimasta itseään kiinnostavan kokonaisuuden.

blogi-luennolta

Neljäntenä vuonna opettajaopiskelijat lentävät Hervannan tukikohdasta keskustaan, jossa he viettävät kokonaisen lukuvuoden, opiskellen opettajan pedagogisia opintoja. Tämä on onneksi yllättävänkin helppoa, sillä Hervannasta on erinomaiset bussiyhteydet keskustaan, jotka mahdollistavat joustavan liikkumisen TTY:n ja keskustan yliopiston välillä. Tämän vuoden jälkeen opettajat saapuvat takaisin Hervantaan viimeistelemään tutkintonsa yhdessä TL:n opiskelijoiden kanssa.

Molempien tutkinto-ohjelmien etua valvoo teknis-luonnontieteellinen kilta, Hiukkanen. Kiltamme on onnistunut hyvin sekoittamaan kummankin koulutuksen opiskelijat keskenään, sillä jo orientaatioviikolla muodostettavissa fuksiryhmissä on molempien opiskelijoita sekaisin. Työelämää ajatellen tämä on tietenkin rikkaus, sillä verkostoituminen mm. tutkijoiden, teollisuudessa työskentelevien sekä opettajien kesken auttaa meitä kaikkia olemaan hieman parempia siinä, mitä teemme.

blogi-opiskelijaryhmä

Oma tarinani on hieman erikoinen, sillä aluksi saavuin tänne opiskelemaan juurikin DI-opettajankoulutukseen. Ensimmäisten kahden vuoden jälkeen kuitenkin huomasin, että opettaminen ei olekaan se minulle sopiva juttu, joten otin sivuaineekseni teollisuustaloutta. Meillä on myös opiskelijoita, jotka ovat huomanneet tämän asian toisin päin. Eli he ovat tulleet TL tutkinto-ohjelmaan sisään ja ~kolmannen vuoden aikana huomanneet, että haluavatkin opettajaksi. Tutkinto-ohjelman vaihto näiden kahden linjan välillä on vaivatonta, joten ei kannata liiallisesti stressata kumpaan ohjelmaan hakee.

Lisämaininnan ansaitsee myös se, että linjoiltamme on mahdollista päästä töihin TTY:lle jo opiskelujen ohessa. TL:n opiskelijoita otetaan laboratorioihin töihin tutkimusapulaisiksi ja opettajaopiskelijoiden on mahdollista päästä assistenteiksi kursseille. Tehtävänkuvaan kuuluu tällöin mm. laskuharjoitusten vetämistä ja tenttien arvioimista.

Yhteenvetona: ainoa erottava tekijä on opettajan pedagogiset opinnot neljännen vuoden aikana. Muuten joukkomme on kuin yksi iso perhe, jossa molempien ohjelmien edustajat ovat täysin tasa-arvoisia.

Kirjoittaja: Heidi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s