Yhteisöllisyyden sydän: kilta- ja kerhotoiminta

Opiskelun ohella TTY on myös loistava paikka tehdä vaikka mitä muuta. Työelämään valmistavia taitoja voi oppia luentojen ja harkkatöiden lisäksi myös mm. järjestötoiminnasta. Aina tämä ei kuitenkaan ole syy siihen, miksi tähän toimintaan lähdetään mukaan. Minut järjestötoiminta veti mukaansa yksinkertaisesti sen takia, että ympärilläni oli (ja on vieläkin) huikea porukka, jonka kanssa tekeminen on ollut superhauskaa!

Yliopistollamme on 12 ainejärjestöä, eli totutummin kiltaa. Kiltojen tehtävänä on koota saman alan opiskelijat yhteen, valvoa heidän etujaan ja järjestää heille toimintaa. Eri kiltojen edustajat tunnistaa helpoiten haalareista, jotka ovat jokaisella killalla eri väriset.

20160909_171918
Itse tunnustan kampuksella violettia väriä. Violetti on teknis-luonnontieteellisen killan eli Hiukkasen tunnusväri.

Yliopistollamme on myös se hieno puoli, että kaikilla killoilla on omat tilat, eli kiltahuoneet, jotka sijaitsevat ympäri kampusta, lähellä opiskelijoita. Näissä tiloissa voi käydä kesken päivän hörppäämässä kahvia, pelailemassa pelejä tai vaikka ihan vaan opiskelemassa. Killasta löytää lähes aina vertaistukea sekä opiskeluun liittyen, että ylipäänsä elämään.

Panorama
Kiltahuoneilla tehdään myös ajoittain erilaisia tempauksia. Tässä 139 teekkaria eri killoista ahtautuivat Sähkökillan olohuoneeseen. Tempaus toteutettiin opiskelijatilojen säilymisen takaamiseksi. Kuva: Jussi Punamäki http://punajussi.galleria.fi

Kiltoja pyörittävät kiltojen hallitukset, jotka valitaan yleiskokouksissa. Kiltatoiminnassa pääsee tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa ja sen kautta pystyy muodostamaan uusia ystävyyssuhteita myös kiltarajojen yli. Hallituksessa pystyy mm. vaikuttamaan oman killan tulevaisuuteen, järjestämään erilaisia tapahtumia ja pitämään yllä yritysyhteistyötä.

Vaikka killan toimintaan ei lähtisikään hallitustasolla mukaan, niin silti niiden järjestämistä tapahtumista kannattaa ottaa kaikki irti. Omasta mielestäni ehdottomasti hauskimpia kiltojen tapahtumia ovat niiden vuosijuhlat. Vuosijuhlat ovat akateemiset pöytäjuhlat ja niihin pukeudutaankin yleensä pukukoodilla tumma puku tai juhlapuku. Vuosijuhlat ovat mahtava keino ottaa irti arjesta, laittautua ja nauttia hyvästä seurasta.

DSC_2959(1)
Tänä vuonna vietettiin yliopistomme vanhimman killan, TARAKIn, 50-vuotisjuhlia. Kuva: Sami Lamminen

Killat eivät ole ainoita järjestöjä, jotka kokoavat samanmielisiä ihmisiä yhteen. TTYltä löydät myös kymmeniä ammattiaine-, kansainvälisiä-, harraste- ja liikuntakerhoja. Kerhojen hallitukset järjestävät jäsenilleen yhtälailla tapahtumia kuin killatkin. Kerhoja löytyy vähän jokaiseen makuun ja näitä voitkin käydä tsekkailemassa ylioppilaskunnan nettisivuilta.

Aktiivinen kilta- ja kerhotoiminta lienee syy sille, miksi yliopistomme on niin yhteisöllinen ja teekkarikulttuuri on juurtunut syvälle opiskelijoiden sisimpään. Kiltojen ja kerhojen järjestämät tapahtumat eivät sulje muiden järjestöjen jäseniä pois, vaan pikemminkin kuka tahansa on tervetullut mihin tapahtumaan tahansa ja kaikkia kohdellaan yhteisön tasavertaisina jäseninä. Usein myös erilaisia tapahtumia järjestetään useamman järjestön kesken yhteisesti, mikä on loistava keino tutustua muiden alojen opiskelijoihin.

Itse aloitin järjestöissä vaikuttamisen vuosi sitten eli 4. opiskeluvuonna ja nykyään vähän harmittaakin, että lähdin mukaan niin myöhään. Osittain tämän toiminnan takia olen viimeisen vuoden aikana oppinut mm. projektien hallitsemista, toimimista kimpassa tukalassakin tilanteessa, sekä kokouskäytäntöjä. Suosittelen ehdottomasti kaikenlaista järjestötoimintaa, sillä kulunut vuosi on ainakin toistaiseksi ollut kaikista antoisin ja hauskin koko täällä viettämästäni ajasta.

-Heidi

Artikkelikuva: Helmi Hytti (helmihytti.kuvat.fi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s