Näin haet diplomi-insinööriksi tai arkkitehdiksi

TTY_0725 kopio

Mietitkö parhaillaan tulevan opiskelupaikkasi valintaa? Koulutustarjonnan, valintaperusteiden ja eri yliopistojen vertailu voi tuntua melkoiselta haasteelta. Hakusivustojen ja opintopolun syövereistä täytyisi saada poimittua ne itselle olennaiset asiat ja aikataulut.

Olemme TTY:n hakijapalveluissa koonneet tähän postaukseen keskeiset seikat, jotka liittyvät yliopistomme diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutukseen hakuun.

Miksi tekniikan alalle?

Sinäkin voit olla yksi heistä, jotka muuttavat maailmaa tekniikan avulla! Ala sopii nimittäin kaikille. Tekniikan alalle tarvitaan erilaisia ja eri taustoista tulevia opiskelijoita. TTY:stä valmistuneiden erinomainen työllistyminen kertoo, että koulutusta arvostetaan teollisuudessa, elinkeinoelämässä ja muilla yhteiskunnan osa-alueilla. TTY:n opiskelualat mahdollistavat laaja-alaisen poikkiteknisen ja monitieteisen koulutuksen. TTY:llä voit opiskella tutkinnon myös alusta alkaen englanniksi, osana kansainvälistä opiskelijaryhmää.

Yhteisvalinta helpottaa alalle hakemista

TTY on mukana diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa (DIA-yhteisvalinta) kaikkien Suomen diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutusta antavien yliopistojen kanssa. Yhteisvalinta helpottaa hakemista, koska samat valintakokeet voi tehdä millä tahansa koepaikkakunnalla ja voit hakea kuuteen DIA-hakukohteeseen samalla valintakierroksella. Koulutukseen haetaan korkeakoulujen kevään yhteishaussa 14.-28.3.2018.

TTY:n englanninkielisen kandiohjelmaan on oma hieman poikkeava valintaprosessinsa, josta voit lukea nettisivuiltamme.

Diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteissa on yhteensä kolme eri valintakiintiötä, jotka maksimoivat yksittäisen hakijan mahdollisuudet tulla hyväksytyksi:

  • valinta alkupisteiden perusteella (ylioppilasarvosanojen perusteella)
  • valinta alku- ja koepisteiden perusteella
  • valinta koepisteden perusteella

Hakijana etenet automaattisesti valintaprosessissa ja tulet harkituksi kaikkiin valintaryhmiin. Alkupistevalinnassa voit päästä kuitenkin vain ensimmäiseen DI-hakukohteeseen ja vain, jos olet suorittanut pitkän matematiikan hyväksytysti. Alkupistevalinnan tulos julkaistaan ennen DI-valintakokeita.

Arkkitehtikoulutuksen osalta valintaprosessi on monivaiheinen: Ennakkotehtävän jälkeen osa hakijoista kutsutaan arkkitehtimatematiikan kokeeseen ja siitä edelleen osa hakijoista etenee nelipäiväisiin suunnittelu- ja piirrustuskokeisiin.

Tutustu valintaperusteisiin ja aikatauluihin huolellisesti TTY:n ja DIA-yhteisvalinnan sivuilla.

Miten hyvä matematiikassa pitää olla?

Tämä kysymys mietityttää monia.

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen on diplomi-insinöörikoulutuksen ydinosaamista, joten matematiikan, fysiikan ja kemian osaamisesta on hyötyä koulutukseen hakeutumisessa ja itse opinnoissa. Mitä vahvempi osaamispohjasi on, sitä helpompaa sinun on päästä opiskelemaan ja menestyä opinnoissasi. Arkkitehtiopinnoissa ei ole matematiikan, kemian tai fysiikan opintojaksoja, mutta valintaprosessiin kuuluu arkkitehtimatematiikan koe. Tutustu tutkintojen sisältöihin sähköisen opinto-oppaan kautta.

Mitään tiettyä arvosanaa ei ylioppilaskirjoituksista tarvitse kuitenkaan saada, koska diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutukseen pääsee myös pelkän valintakokeen kautta.

Jotta voit hahmottaa valintakokeissa vaadittavaa osaamistasoa, suosittelemme tutustumaan edellisten vuosien DI-hakukohteiden pääsykoearkistoon sekä arkkitehtuurin pääsykoearkistoon.

Lopulta osaaminen on aina motivaatiosta kiinni!

TTY_0897 kopio

Kilpailumenestyksen tai avoimen yliopiston avulla yliopistoon

Sinut voidaan hyväksyä tekniikan kandidaatintason hakukohteisiin ilman valintakokeita, jos olet sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon MAOLin valtakunnallisissa, lukuvuonna 2016–2017 tai 2017–2018 lukion viimeisille kursseille järjestetyissä matematiikka-, fysiikka-, kemia- ja tietotekniikkakilpailuissa (Datatähti).

Tiesitkö, että voit päästä Tampereen teknillisen yliopiston tutkinto-opiskelijaksi myös avoimen yliopiston väylien kautta? Väylien kautta voit hakeutua tutkintoon tai prepata tietojasi. Haku kevään 2018 lyhyelle väylälle on auki 10.12.2017 saakka.

Jos hakeminen mietityttää, ole reippaasti yhteydessä TTY:n Hakijapalveluihin!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s