Exceliä ja paperiaskartelua

Jos olet kiinnostunut siitä, miten tekniikkaa ja taloutta voidaan yhdistää, olet ehkäpä jo törmännyt mainioon vaihtoehtoon opiskella tuotantotaloutta. Tämänkertainen blogikirjoitus valaisee, mitä tuotantotalouden opiskelijat oikeasti yliopistolla tekevät ja oppivat.

Opintoihin kuuluu paljon ryhmissä tehtäviä harjoitustöitä, joiden aiheet ovat usein hyvinkin käytännönläheisiä. Haastattelin jokaiselta vuosikurssilta opiskelijoita selvittääkseni, millaisiin harjoitustöihin he ovat opinnoissaan törmänneet ja mitkä ovat olleet niistä mieleenpainuvimpia.

opiskelijat-ryhmätyö-blogiin
Projektinhallinnan jatkokurssilla etsittiin keinoja nostaa kohdeyritys markkinoiden huipulle. Kuva: Tuomas Kätkänaho

Valtteri & Henri, 1. vuosikurssi

Mikä harjoitustyö?

Innovaatioharjoitustyö fuksien johdantokurssille Teknillistaloudellinen toimintaympäristö

Minkälainen harjoitustyö? 

Ryhmätyönä kehitettiin jollekin pörssiyritykselle uusi sovellus/digitaalipalvelu, jonka avulla yritys pystyy kehittämään toimintaansa. Harjoitustyössä ei ollut tarkoitus miettiä teknistä toteutusta, vaan sitä, miten ideoidaan ryhmässä ja myydään oma idea muille. Siksi harjoitustyö ei vaatinut fukseilta juurikaan ennakkotietoja. Sovellusideasta tehtiin juliste ja esitettiin messuhenkisesti yliopiston aulassa muille kurssilaisille. Lisäksi ideasta tehtiin neljäsivuinen raportti.

Valtteri kehitti Nordealle budjetointisovelluksen, joka tuo kohdennetun markkinoinnin asiakkaalle. Idea oli tehdä sovelluksesta yksinkertaisempi kuin sen kilpailijalla on tällä hetkellä. Henri puolestaan kehitti mobiilisovellusta, joka kokoaa kaikki Kelan palvelut mobiiliin. Vaikka suunnitteluvaiheessa idea ei kummallakaan ollut vielä selvä ja muuttui monta kertaa, usko omaan ideaan vahvistui sitä mukaa kun sitä pääsi esittelemään pitchaten muille ryhmille.

Mitä opit?

Me lähdettiin vaan tekemään ja ajatus muotoutui pitkin matkaa. Luotto sen mukana omaan tekemiseen kasvoi, eikä lähtötietoja vaadittu. Opittiin projektissa tarvittavia yhteistyötaitoja ja oman idean visualisointia, esittämistä ja myymistä.

Opiskelijat47

Juho & Ella, 2. vuosikurssi

Mikä harjoitustyö?

Yritysvierailulla CGI:lle tehty ryhmäharjoitus

Minkälainen harjoitustyö?

Ryhmätyön tehtävänanto oli niinkin yksinkertainen kuin taitella silta normaaleista A4-paperiarkeista. Tehtävänanto tarkentui ja muuttui läpi harjoituksen. Aluksi tehtävänä oli tehdä vain minkä tahansa näköinen silta, mutta kesken kaiken sillalle annettiinkin lisävaatimus pystyä taittua keskeltä. Harjoituksen edetessä siltaa piti pystyä kulkemaan kahteen suuntaan leikkiautoilla, sen piti kestää kahden teippirullan paino, ja lopulta veneellä piti mahtua sillan ali. Tarkoituksena oli demonstroida ohjelmistoprojektien jatkuvaa muuttumista projektin edetessä. Asiakas saattaa esittää lisävaatimuksia tuotteelle pitkin projektia, ja niihin tulee pystyä reagoimaan joustavasti. 

Mitä opit?

Aluksi ajattelimme, että hienoimman sillan rakentanut tiimi voittaisi. Kuitenkin ymmärsimme, että se pointti olikin luoda mahdollisimman muokattavissa oleva ratkaisu. Siistiä oli se, että vaikka kyseessä olikin niin yksinkertainen tehtävä, se demonstroi hyvin työelämässä tarvittavia taitoja tuottaa joustavia ratkaisuja.

Markus, 3. vuosikurssi

Mikä harjoitustyö?

Projektinhallinnan kurssin harjoitustyö

Minkälainen harjoitustyö?

Harjoitustyössä piti yhdessä ryhmän kanssa suunnitella projekti alusta asti annetuilla lähtötiedoilla. Tietyt vaiheet tuli sisällyttää projektiin ja projektisuunnitelmaa vahvistettiin eri työkaluilla. Excelissä muokattiin esimerkiksi havainnollistava pylväsdiagrammi kuvaamaan resurssitarpeita ja projektin vaiheiden järjestys ja toteutuminen esitettiin ajallisesti niin sanotussa Ganttin kaaviossa.

Mitä opit?

Opin pyörittelemään Exceliä jälleen vähän enemmän. Harjoitustyössä piti antaa esimerkkejä epäonnistuneista ja onnistuneista projekteista, joten niistäkin oppi lisää käytännön esimerkkien kautta. Ja ryhmätyötaitoja oppi tietenkin. Uskon että tästä harjoitustyöstä on hyötyä jatkossa työelämän puolellakin.

Opiskelijat64
Excelit pyörii niin että savu käy

Perttu, 4. vuosikurssi

Mikä harjoitustyö?

Laatujohtamisen kurssin harjoitustyö

Minkälainen harjoitustyö?

Lähtötilanteena oli, että tuotteen laadussa oli ilmennyt ongelmia ja piti ryhmän kanssa tutkiskella, mistä laatuongelmat johtuivat.  Tuotteena oli tällä kerta akselit, mutta tuote olisi voinut olla käytännössä mikä tahansa. Tuotteista annettiin dataa, ja annetuista paksuuksien vaihteluista piti päätellä, mistä laatuongelmat johtuivat. Tässä auttoi Excel.

Mitä opit?

Datan analysointia ja ongelmanratkaisukykyä yhdessä ryhmän kanssa. Harjoitus oli minusta mielenkiintoinen, koska se oli niin käytännönläheinen ja siinä pääsi soveltamaan kurssilla opittuja laatujohtamisen asioita käytännössä.

Tuomas, 5. vuosikurssi

Mikä harjoitustyö?

Technology Strategy –kurssin Netflix-case

Minkälainen harjoitustyö?

Ryhmässä tutkittiin Netlfixin liiketoiminnan kehitystä postilla lähetettävistä dvd:stä suoratoistostriimaukseen. Näkökulmana oli koko ajan muuttuva tekninen ympäristö, johon internetin kehitys toi uusia mahdollisuuksia. Jännää on se, että nykyään se on itsestäänselvyys, että videoita ei enää haeta vuokraamosta. Meidän piti ratkaista, miten nämä kaksi erilaista liiketoimintamallia, videoiden fyysinen vuokraus ja suoratoistostriimaus, voivat toimia tasapainoisesti saman firman sisällä asiakkaille tarjottavina vaihtoehtoina.

Mitä opit?

Opin lähinnä sen, että uuden teknologian myötä yritys voi muuttua käytännössä ihan toisenlaiseksi kuin se alun perin oli. Vaikka tuotetaan täysin samaa palvelua ja vastataan samaan asiakastarpeeseen, niin teknologia aiheuttaa sen, että toteutustapa voi muuttua aivan erilaiseksi.

Kirjasto31
Kampuksella on paljon kivoja ryhmätyötiloja, esimerkiksi kirjastosta löytyy pieniä neuvotteluhuoneita, sohvia ja säkkituoleja 🙂

Opiskelijat2

Opiskelijat52

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s