Mainettaan monipuolisempi rakennusala

Kun ajattelee rakennusalaa, tulee usein ensimmäisenä mieleen vain talojen rakentaminen. On myönnettävä, että itsekin opiskelemaan hakiessani – ja vielä opintojeni alussakin – ajattelin rakentamisen olevan pelkästään talonrakentamista. Toisaalta, edelleen kolmen opiskeluvuoden jälkeenkin huomaan ystävieni luulevan työmaamontun olevan urahaaveeni. Kaupungilla kävellessä onkin helppo olla ajattelematta sitä, mikä kaikki ympärillämme onkaan rakennettua ja kuinka monta erilaista ammattilaista on tarvittu lopputuloksen saavuttamiseksi. Millaisia vaihtoehtoja rakennusalan opiskeleminen Tampereen teknillisessä yliopistossa sitten oikein tarjoaa? 

TTY:llä rakennustekniikan pääaineita on yhteensä neljä:

  • rakennesuunnittelu
  • rakennustuotanto
  • infrarakenteet
  • liikenne- ja kuljetusjärjestelmät.

Turhaa stressiä ei pääainevalinnasta tarvitse ottaa, sillä oman uran suunta valitaan rakennustekniikan koulutusohjelmassa vasta noin kolmantena opiskeluvuotena. Ensimmäisinä vuosina kaikkiin pääaineisiin tutustutaan pakollisten peruskurssien kautta ja niiden jälkeen onkin helpompi miettiä, mikä aiheista kiinnostaa eniten.

Rakennesuunnittelu ja rakennustuotanto ovat talonrakentamiseen liittyviä pääaineitamme, joista rakennesuunnittelun opinnot keskittyvät opinnoissaan mitoittamaan rakenteita, jotta ne kestäisivät esimerkiksi lumen painon. Varsinkin rakennesunnittelussa painottuu matemaattinen osaaminen, mutta oma innostus aihetta kohtaan on tärkeää ja sen avulla kenellä tahansa on mahdollisuus oppia vaativammatkin jutut.

cad

Rakennustuotanto suuntautuu enemmän sinne, mitä rakennusala tuo helposti päällimmäisenä mieleen: monen työura saattaakin alkaa työmaalta työnjohtotehtävistä tai työmaainsinöörinä esimerkiksi työmaan hankintojen tekemisestä. Suuri osa rakennushankkeesta tapahtuu kuitenkin jo ennen varsinaista työmaavaihetta ja vaatii osaamista hankkeen hinnan määrittelemisestä, kauppojen tekemisestä ja hankkeen kehittämisestä asiakkaalle sopivaksi. Lyhyesti sanottuna rakennustuotanto keskittyy siis rakennushankkeiden kulkuun sekä niiden suunnitteluun ja toteutukseen.

DSC_3677.JPG

Yhdyskuntarakentamista ovat infrarakenteet sekä liikenne- ja kuljetusjärjestelmät. Infrarakenteita ovat käytännössä kaikki muu rakennettu paitsi talot, mm. tiet, sillat ja jo pian Tampereellakin huristavan raitiovaunun raideverkosto. Näiden lisäksi infrarakenteiden pääaineessa voi keskittyä esimerkiksi geotekniseen suunnitteluun, jossa tärkeää on tuntea maan käyttäytyminen erilaisissa olosuhteissa oikeiden pohjarakenteiden valitsemiseksi.

Raitiotien_havainnekuva_Insinoorinkatu
Kuva: Raitiotieallianssi/Viasys VDC

Liikenne- ja kuljetusjärjestelmien pääaineessa tärkeää on tien geometrisen suunnittelun osaaminen sekä joukkoliikennejärjestelmien ja kaupunkiliikenteen suunnittelu.

Rakennettu ympäristö on siis paljon muutakin kuin ympärillämme näkyvät talot. Meillä TTY:llä mahdollisuudet alan tuntemiseen laaja-alaisesti ovat huikeat!

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s