Opiskelua, harkkatöitä, luentoja, kavereita ja kaiken lisäksi oma rakas harrastus. TTY:llä voi harrastaa monipuolisesti koulun kerhoissa, olit sitten aloittelija tai kokenut konkari. Kestävyysurheilukerho KeparDI on yksi TTY:n tarjoamista monista vaihtoehdoista.
Peruskoulussa suunnistus oli monen mielestä liikuntatuntien pakollinen paha, mutta urheilulukiossa sen päälle jo jonkin verran ymmärrettiin. Lukioaikoina kuulin myös ensimmäisen kerran TTY:n suunnistuskerho KeparDIsta. Jos yläasteella urheilulukion suunnistusporukka tuntui siisteimmältä jutulta ikinä, niin lukiossa katsoin vähän kateellisena kepardeja.

TTY:llä suunnistus ei enää ollutkaan mikään metsäjunttiharrastus tai sienestykseen verrattava laji. Yhä useampi uusi tuttavuus kertoi ylpeänä, että on harrastanut nuorempana suunnistusta. Moni kertoi myös, että on osallistunut Jukolan viestiin.
Jukolan viesti, joka on suunnistajan joulu ja juhannus, on kuulunut kesäohjelmaani vauvasta saakka. Alkuaikoina tärkeintä olivat kaverit ja jännä yö teltassa. Myöhemmin, kun sai itse juosta, kavereiden tapaaminen oli yhä tärkeää itse kisan ohella. Kun suunnistavia kavereita oli ympäri maata eikä heitä nähnyt usein, Jukola oli se tapahtuma, jonne kaikki varmasti tulivat. Nykyään Jukolassa näkee yhä enemmän muualta kuin suunnistuspiireistä tuttuja kasvoja. Kuten Yle kesällä uutisoi, suunnistus ei ole enää mikään metsäläisten juttu vaan uusi eliittilaji. Jukolassa on seurajoukkueiden lisäksi runsaasti työpaikka-, kaveriporukka-, partio- ja muita harrastusjoukkueita.
Suunnistuksen suosio on viime vuosina kasvanut hurjasti. En ihmettele asiaa lainkaan, sillä luonnossa liikkuminen on muutenkin nostanut statustaan. Kun viettää päivän koulussa tai töissä tietokoneen ääressä, on kiva päästä ulos metsään päästämään höyryjä ja lataamaan akkuja. Suunnistusta voi harrastaa millä tasolla tahansa, ja Jukolassa huiput ja aloittelijat suunnistavat samoilla radoilla. Kynnys lajin aloittamiseen on tehty todella matalaksi. Monilla paikkakunnilla kuntosuunnistuksen yhteydessä on firmaliiga, joka onkin varmaan yksi syy siihen, miksi suunnistusharrastus leviää työpaikoilla. Yhteinen tavoite kasvattaa yhteishenkeä samoin kuin yhteiset jälkispekuloinnit, joita suunnistuksessa riittää.
Akateeminen vapaus mahdollistaa sen, että urheilun ja opiskelun yhdistäminen on sujuvaa. Maajoukkuesuunnistaja Saila Kinni valmistui tuotantotalouden diplomi-insinööriksi TTY:ltä vuonna 2015 ja työskentelee nyt osa-aikaisena urheilun ohella. ”Opiskelun ja urheilun yhdistäminen sujui melko mukavasti, kunhan otti itse vastuun siitä, että aikatauluttaa ja suunnittelee kaiken sopivasti siten, että opinnot tulee hoidettua. Priorisointia se vaatii kaikilla elämän osa-alueilla. Kaikkea kivaa olisi tarjolla mutta kaikkea ei ehdi tehdä, kun urheilee ammattimaisesti”, Saila kertoo.
KeparDI järjestää koko lukuvuoden kestävää KeparDI-cupia. Cupin osakilpailuissa juostaan, suunnistetaan ja hiihdetään. Urheilun lisäksi kerho tarjoaa muun muassa kavereita, luettavaa ja kisakatsomoita yliopistolla sijaitsevalla kerhohuoneellaan. Kerhikselle on mukava tulla, koska siellä on aina kavereita.

TTY:llä on paljon harrastekerhoja. Mielestäni onkin tärkeää opiskelijan viihtyvyyden kannalta, että löytää oman juttunsa ja kaltaistaan seuraa yliopistolta. Minulle se juttu on suunnistus, mutta sinulle se voi olla melkein mikä tahansa muukin. Urheilun lisäksi tarjolla on ammattiainekerhoja ja kerhoja vaikkapa musiikkiin, improteatteriin ja lautapeleihin liittyen.