Wappu on teekkarin parasta aikaa

Jos ei mitään muuta Tampereen teekkari opiskeluajastaan muista, niin kaksi asiaa kyllä painuu jokaisen Teemun ja Tiinan takaraivoihin unohtumattomasti ikiajoiksi: ensimmäinen päivä TTY:llä ja fuksiWappu. Normaalille ihmiselle vappu on ehkä vain yksi juhlapyhä muiden joukossa, mutta teekkareille (tai ainakin Tampereella) sillä on erityinen merkitys: Wappu ei tarkoita pelkästään toukokuun ensimmäistä ja yhtä ylimääräistä vapaapäivää, vaan sen merkitys piilee meille jossain paljon syvemmällä.

Ulkopuoliselle TTY:n Wappu eroaa ehkä perinteisestä tippaleipäjuhlasta eniten siinä, että sitä juhlistetaan kymmenin ja taas kymmenin tapahtumin vajaan kahden viikon ajan. Tämän vuoden Wappu (jota voit muuten seurata Facebookissa ja Instagramissa) käsittää kokonaisuudessaan 75 tapahtumaa, jotka jakaantuvat tasaisesti 13 päivän ajalle alkaen 19. huhtikuuta Wappulehti Tampin paljastuksesta ja päättyen vappupäivänä fuksivuoden huipentumaan, Teekkarikasteeseen. Tällöin Tammerkosken rannalle kerääntyy 10 000 nykyistä ja vanhaa teekkaria perheineen, muita tamperelaisia unohtamatta, hyvästelemään fuksit ja toivottamaan Tampereelle tervetulleiksi taas tuhatkunta tuoretta teekkaria. Alla olevalta videolta voit itse katsoa, kun teekkarit kertovat, mitä Wappu on ja miten se lähtee liikkeelle (alkaen noin 1:40 kohdalta).

Tietyllä tavalla koko kahden viikon teekkariWappu onkin alkusoittoa tälle legendaariselle, tänä vuonna jo 52. kertaa järjestettävälle tamperelaiselle teekkariperinteelle. Wappuun kuuluu tapahtumia laidasta laitaan: köysilaskeutumista koulumme katolta, ulkoilmakonsertteja, enemmän ja vähemmän vakavahenkisiä urheilutapahtumia polttopallosta kilpasyöntiin ja Herwannan vahvin mies -kilpailuun sekä tietty teekkareiden oma Wappuradio, jota voit kuunnella netistä tai taajuudella 101,6 MHz lähes koko Wapun ajan.

Fukseille Wappu on myös erityisen merkityksellinen. Toki se kruunaa heidän elämänsä siihen asti unohtumattomimman vuoden, mutta oman jännityksensä siihen tuovat fuksijäynät. Näitä tamperelaista katukuvaa piristäviä pieniä, omaksi ja ohikulkijoiden huviksi toteutettavia kujeiluja, kuvataan Tampereen Jäynäkisan sivuilla seuraavasti: ”Jäynän tarkoituksena on tuottaa hyväntahtoisesti riemua itselle, jäynän kohteelle ja suurelle yleisölle.” Tämä ei kuitenkaan välttämättä jäynän ideaa kauheasti avaa, joten toivottavasti seuraava video selventää hieman. Kyseessä on fuksien Jäynäkisan vuonna 2014 voittanut Ympäristöteekkarikilta YKIn jäynä energiaa keräävästä sängystä.

Jäyniä ei kuitenkaan fuksivuonna tehdä pelkästä jäynäämisen ilosta, vaan Jäynäkisan tulokset määräävät fuksien kastejärjestyksen: kisan voittanut kilta kastetaan, eli pääsee koskeen, ensimmäisenä. Jäynät dokumentoidaan ja tämä dokumentti palautetaan arvovaltaiselle tuomaristolle, mitä moninaisimmin menoin. Tästä esimerkkinä alla olevalla videolla ehkä kaikkien aikojen kovin jäynän palautus, Tuotantotalouden kilta Indecsin fuksien jäynänpalautus vuosimallia 2012, olkaa hyvät:

Wapun ja teekkareiden vuoden huipentaa kuitenkin teekkariperinteiden kruununjalokivi, Teekkarikaste. Kahden viikon juhlahumun jälkeen tunne koskeen pääsystä on pienelle fuksille vähintäänkin euforinen. Tunnekuohun suuruutta on vaikea kuvailla sitä kokemattomalle: kaikki vuoden aika kerätyt ystävät, kokemukset ja tuntemukset tiivistyvät yhteen hetkeen. Ensin varpaat, sitten nilkat, polvet, nivuset ja lopuksi ylävartalo lähes kaulaa myöten kastetaan keväisen raikkaaseen Tammerkosken syleilyyn kastekorin kyydissä. Skumpan kuohuessa ja fuksitoverien huutaessaan vieressä ääntään käheäksi hetken huumassa on pieni teekkarin alku hetken aika lähellä taivasta. Kun kasteen jälkeen pääsee vielä saunaan ja kaatamaan Wapun omien fuksivuoden aikana kertyneiden, nykyisten parhaiden ystävien kanssa, alkaa Wappu ja samalla niin nyt uuden kuin vanhankin teekkarin vuosi olla paketoitu ja mieli taas satoja muistoja rikkaampi. Tässä vielä ripaus kastehuumaa videon muodossa (alkaen noin kohdasta 22:45).

Niin kuin teekkarin vuosi kääntyy kasteen myötä iltaan, tulee myös meidän blogivuotemme tämän tekstin myötä päätökseensä. Ensi vuonna tamperelaisten teekkarien elämästä teille kirjoittavatkin uudet ja tuoreet kasvot, joten tämän porukan puolesta kiitän kaikkia blogia seuranneille. Nauttikaa ihmiset Wapusta ja pitäkää toisistanne huolta! Peace & love!

Kansikuvasta creditit Sami Lammiselle, TTYY:lle ja TT-kameroille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s