Työelämäyhteistyö – eurojen kiilto silmissä vai jotain muutakin?

”Yhteistyötä yritysten kanssa tehdään esimerkiksi sen takia, että opiskelijat saadaan lähemmäs työelämää. Erityisesti tekniikan alalla tämä on ensiarvoisen tärkeää heti opintojen alusta lähtien”, kertoo Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan yritysyhteistyö- ja viestintävastaava Panu Kortelainen.

Olen törmännyt jopa kanssaopiskelijoidenkin keskuudessa harhaluuloon, että yhteistyötä firmojen kanssa tehtäisiin pelkästään rahan takia. Todellisuus on kuitenkin oikeastaan kaikkea muuta. Tärkeimpiä syitä pitää firmojen kanssa lämpimiä välejä yllä puolin ja toisin on se, että me opiskelijat olemme yritysten tulevia työntekijöitä – kansakunnan tulevaisuus.

panu
TTYY:n yritysyhteistyövastaava Panu Kortelainen hoitaa opiskelijakuntamme suhteita työelämään.

”On opiskelijoiden motivaation kannalta mielekästä, että he tietävät, mihin omalla koulutuksellaan voi opintojen jälkeen työllistyä, ja mitä siellä voi omalla osaamisella tehdä. Ymmärrys yritysmaailmasta auttaa myös opintojen suunnittelussa, kun tietää, millaisia tietoja ja taitoja vaikkapa tuotepäällikkö tai sähkömarkkinoiden asiantuntija työssään tarvitsee”, pohtii Kortelainen.

TTY:llä yritykset ovat näkyvä osa kampusympäristöä, ja pari vuotta sitten yliopiston keskelle valmistuneella Kampusareenalla majailee tätä nykyä jo useampia firmoja, joiden toimistot ovat jokapäiväisessä käytössä. Myös yrityksistä tulevien vierailijoiden vetämät luennot ovat yleensä äärimmäisen suosittuja. Nämä toimitus- ja toimialajohtajatasoiset puhujat vetävät usein salit niin täyteen, että luennoille vaaditaan poikkeuksellisesti ennakkoilmoittautuminen. Alla olevasta videosta voit katsoa hieman tarkemmin, mitä kaikkea kampuksellamme yritysyhteistyön puolesta tarjotaan.

Yhteistyö eri työelämän tahojen kanssa ei kuitenkaan rajoitu vain yliopiston tiloihin, vaan opiskelijat tekevät esimerkiksi opintomatkoja, niin kutsuttuja ekskursioita, yritysten tiloihin. Nämä päivästä viikkoon kestävät reissut sisältävät usein tutustumista yritysten toimintaan, tuotteisiin tai tehtaisiin. Jotkin firmat kestitsevät opiskelijoita myös päivällisten tai saunailtojen merkeissä. Nämä reissut ovatkin erityisen antoisia mahdollisuuksia saada katsaus yritysten toimintaan kulissien takana – hauskanpitoa unohtamatta.

Kaiken tämän lisäksi eräs yritysyhteistyön tärkeä, ja ehkä monesti näkyvin, muoto on kuitenkin varainkeruu. Esimerkiksi Tampereen legendaarinen Teekkarikaste mahdollistetaan yritysten avulla. Yritykset ovat aktiivisesti mukana järjestämässä myös kiltojen ja kerhojen erilaisia tapahtumia, ja järjestävätpä jotkin killat jäsenistöilleen ja yrityksille yhteisiä rekrymessuja, joiden rooli esimerkiksi kesätyöhauissa on koko ajan korostumaan päin.

Sanalla sanoen yritysten kanssa tehtävä yhteistyö saa koko ajan enemmän ja enemmän painoarvoa, ja siihen panostetaan TTY:llä jatkuvasti lisää. Opiskelijat pääsevätkin usein tekemään oman alansa töitä ainakin kesäisin viimeistään 3.–4. opintovuoden jälkeen, ja parhaat tekijät revitään töihin yrityksiin opintojen ohessa. TTY:läisistä yli kolme neljästä onkin valmistumishetkellään jo työllistynyt, ja tämä on suureksi osaksi sen ansiota, että yritykset ja työelämä ovat osa opintojamme heti ensimmäisistä päivistä lähtien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s