Kiltatoiminta: Aarrearkku täynnä mahdollisuuksia

Tällä kertaa haluaisin kertoa kiltatoiminnan tuomista elämyksistä, kokemuksista ja mahdollisuuksista. Kilta on teekkarien ainejärjestö, jonka tehtävänä on luoda lisäarvoa jäsenistönsä opiskelijaelämään muun muassa erilaisten tapahtumien järjestämisen kautta.

Killan hallituksessa toimiminen antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään ”turvallisessa” ympäristössä, kun ei ole suoranaisesti mahdollista epäonnistua ja tukea sekä apua löytyy kaikkialta. Parhaimmillaan hallitus on kuin iso perhe, josta löytyy aina joku, jolle voi jutella, vaikka kello olisikin neljä aamuyöllä, joku, joka halaa, kun väsyttää, joku, joka huomaa ja kiittää, kun olet tehnyt hyvää työtä ja joku, joka omalla tekemisellään motivoi yrittämään ja uskaltamaan jotain uutta.

WP_20161103_001.jpg
Valmiina TTY:n Hyvinvointiviikon aamulenkille fuksikapteenin ja yritystoimarin kera.

Edellisen vuoden (2016) toimin tuotantotalouden kilta Indecsin hallituksessa kansainvälisyysvastaavana. TTY:n kansainvälistymismahdollisuuksista kirjoitinkin aikaisemmin. Vuoden aikana järjestin ja osallistuin mitä moninaisempiin tapahtumiin, josta alla otantoja kalenterista.

Helmikuu

Vuosi lähti räväkästi käyntiin, kun olin pääjärjestäjänä Nordic Tour -nimisessä tapahtumassa. Se järjestettiin yhdessä Lappeenrannan ja Aallon tuotantotalouden opiskelijoiden kanssa ja toi Suomeen liki 30 tuotantotalouden ja tietojohtamisen opiskelijaa yli 20 eri Euroopan kaupungista. Viikon aikana vierailtiin useammassa suomalaisessa yrityksessä, käytiin saunassa ja paljussa, sitsattiin sekä osallistuttiin MM-kyykkään.

WP_20160214_08_49_51_Pro.jpg
Osallistujien majoittaminen oli kuin pelaisi Tetristä.

Tapahtuman loputtua makasin koko sunnuntain muiden Tampereen järjestäjien kanssa alun perin osallistujille majoitusta varten levitetyillä patjoilla, hieman uupuneena. Tapahtuman suunnitteleminen oli alkanut edellisen vuoden syyskuussa ja vaatinut etenkin vuoden vaihteen jälkeen useampia tunteja viikossa, usein enemmän kuin opiskelu. Kuitenkin käytännön oppimista tapahtui koko ajan:

  • Budjetin tekeminen tapahtumaan, jossa viikon osallistumismaksun ei pitäisi ylittää 80 euroa ja kattaa kaikki ruoat, majoitukset ja kuljetukset, myös Helsinki-Lappeenranta-Tampere -välillä.
  • Pehmeitä ihmisten johtamisen taitoja, esim. olennaisten tietojen jakaminen oikeille henkilöille sekä tehtävien delegoiminen tasapuolisesti, vastuiden jako ja tehdyn työn arvostaminen.
  • Myynti- ja markkinointiosaamisen kehittäminen, kun mainostetaan tapahtumaa yrityksille, joiden luona halutaan vierailla sekä saada sponsoritukea. Lämmin pipo pakkasessa paljuilua varten on aina tervetullut.
  • Ajan- ja projektinhallinta, joka sisältää muun elämän, kuten opiskelun, työn ja harrastusten ajankäytön sovittamisen käynnissä olevaan projektiin sekä itse projektin suunnittelu niin, että kaikki virstanpylväät ovat heti alusta alkaen kaikkien tiedossa, mikä edesauttaa niiden saavuttamista ajallaan.

Kaikki sellaisia asioita, joita opiskelin tai tulin myöhemmin opiskelemaan jollain tasolla tuotantotalouden koulutusohjelmassani. Kiltatoiminnan kautta pääsin kuitenkin kokeilemaan omaa osaamistani käytännössä kavereiden tukemana.

WP_20160211_08_09_31_Pro.jpg
Käytännön logistiikkaa: auto täynnä patjoja ja perässä 4000 litran palju; kuormakombinaatio, jota harvemmin tulee kuskattua jäisillä teillä.

Maaliskuu

Indecs juhli 30-vuotista taivaltaan. Viikon aikana järjestettiin niin jäsenistölle kuin koko yliopistollekin kaikenlaisia tapahtumia, jotka huipentuivat viikonloppuna järjestettyihin vuosijuhliin. Omasta mielestäni viikon paras tapahtuma oli tanssikurssi, jossa opetettiin niin twerkkausta kuin valssia ja tangoa.

dsc_0035
Twerkkauksen saloihin perehdyttiin Tia-Maria Sokan johdolla. Kuva: Lassi Mäkinen.

Vuosijuhlat alkoivat cocktail-tilaisuudella Kampusareenassa sijaitsevan Koran tiloissa ja lahjaksi saatiin muun muassa Frameryn puhelinkoppi. Iltajuhlat järjestettiin Nokian Kerholalla.

Seuraavan päivän silliksellä esiintyi Vilma Alina, mutta itse suunnistin Helsinki-Vantaan lentokentälle ja Göteborgiin edustamaan kiltaamme Pohjoismaiden tuotantotalouden opiskelijoiden aluekokoukseen. Täällä syntyi idea luoda killalle kartta, johon voitaisiin merkata minne kaikkialle jäsenistömme matkustaa ESTIEM-tapahtumiin.

WP_20161225_20_26_25_Pro.jpg
Indecsin oma ESTIEM-kartta lähes valmiina killan infotaulua varten.

ESTIEM eli European Students of Industrial Engineering and Management on eurooppalainen tuotantotalouden opiskelijoiden järjestö, jonka paikallisyksiköt järjestävät mitä moninaisempia niin akateemisia kuin vapaamuotoisempia tapahtumia ympäri Eurooppaa.

Huhtikuu

Vietettiin muutama riemukas päivä Vaasan ”tuta-päivillä” eli tuotantotalouden opiskelijoille suunnatuilla päivillä, joihin kuului niin yritysvierailuja kuin sitsaamista ja Tropiclandian Wykypäiviin osallistumista. Parasta oli, että pääsi tutustumaan muualla Suomessa opiskeleviin tuotantotalouden opiskelijoihin.

photo_2016-10-23_18-36-37
Jokainen kilta lähettää muutaman hallituslaisen pitämään huolta Wappu-kasteen järjestyksestä, mikä oli itselleni oiva tapa hankkia tarvitsemani järkkärikortti. Kuva: Alsu Malikova.

Marraskuu

Pienempimuotoisen projektinhallinnan kertaamista, kun olin pääjärjestänä Pohjoismaiden tuotantotalouden opiskelijoiden aluekokouksessa. Oli mukavaa, kun pääsi näyttämään mitä on olla teekkari Tampereella Göteborgissa ja Vaasassa tutuksi tulleille opiskelijoille.

Joka kuukausi: Kolmiot

Tamperelaiset varmasti tietävät nämä kaupungin suurimmat opiskelijabileet. Olemalla Indecsin toiminnassa mukana olen päässyt näkemään aitiopaikalta, mitä kaikkea tapahtuu kulissien takana, mikä saa opiskelijat jonottamaan kerran kuussa torstai-iltana Koskikeskuksen kulmalla pitkin Ratinan siltaa. Sekä tietenkin osallistumaan niin järjestämiseen kuin juhlimiseen.


Lopuksi totean vain, että itselleni kiltatoiminta antoi itsevarmuutta omaan tekemiseen, vahvuutta päätöksentekotilanteisiin, kehitti ongelmanratkaisutaitojani ja projektinhallintaa, rakensi ystävyyssuhteita, jotka tulevat varmasti säilymään läpi vuosikymmenten ja sellaisen kuulumisen tunteen, jota en ollut aikaisemmin kokenut missään yhteisössä. Tietenkin oli myös mukava edustaa kiltaamme mitä moninaisemmissa tapahtumissa, lähtien aina vuosijuhlista. Kiltamme hallitustoiminta teki minuun niin vahvan vaikutuksen, että ensi vuosi kuluu Indecsin ”leivissä” päätoimittajana.

Artikkelikuva: Jussi Punamäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s