Kaksi ammattia yhden hinnalla

Mikä minusta tulisi isona? Tämän kysymyksen kanssa meistä moni painii läpi lukion ja vielä abivuonnakin. Itse olin yläkoulusta päästyäni varma, että minusta tulisi lakimies. Selvittelin äitini kanssa lukion kurssivalintoja tehdessä jopa, mitä kursseja oikeustieteelliseen hakiessa olisi hyvä hanskata, joten olin melko varma asiastani. Kuitenkin halusin myös opiskella laajasti muitakin aineita ja jossain vaiheessa ensimmäistä lukiovuottani jouduin lukujärjestysten takia tekemään valinnan historian ja fysiikan kurssien välillä. No nyt varmaan fiksuina lukijoina osaattekin päätellä, että historia sai jäädä ja täten myös haaveeni lakimiehen urasta vaihtuivat työhön luonnontieteiden parissa.

statua_iustitiae
Tämä leidi olisi voinut olla minunkin työpöydälläni…

Aloin siinä sitten pohtia, millaisten erilaisten urapolkujen kautta voisin päästä tekemisiin fysiikan, matematiikan ja kemian kanssa. Jossain vaiheessa ajatus siitä, että opettajan työ voisi ollakin siisti homma, alkoi kypsyä. Johtuuko se sitten siitä, että olin toiminut isosena ja näin pienryhmien ”opettajana” vai jostain muusta, sitä en tiedä, mutta löysin itseni abina etsimässä erilaisia mahdollisuuksia opinahjoista, joissa voisin opiskella matemaattisten aineiden opettajaksi. Käytyäni läpi useimpien Suomen suurimpien yliopistojen sivut, päädyin Tampereen teknillisen yliopiston kotisivuille, jossa kerrottiin hakukohteesta, johon en ollut missään muualla törmännyt: matemaattisten aineiden DI-opettajankoulutus. Tänne myös päädyin opiskelemaan ja myöhemmin olen huomannut, että valintani on osoittautunut paremmaksi ja monipuolisemmaksi kuin olisin ikinä kuvitellut.

Aineopinnot fysiikasta, matemaatiikasta, kemiasta sekä niin halutessaan ohjelmistotieteestä ovat ”opepuolella” täysin samat kuin rinnakkaisessa tutkinto-ohjelmassamme, teknis-luonnontieteellisellä. Kuten muutenkin TTY:llä, ensimmäinen vuosi opiskellaan yhteisesti kaikkien yllämainittujen lisäksi myös hieman teollisuustaloutta sekä opetellaan koulun tavoille ja tehdään tuttavuutta muiden opiskelijoiden kanssa. Toisen ja kolmannen vuoden aikana päästään syventymään sitten valitsemiinsa pää- ja sivuaineisiin, kunnes kandityön jälkeen aletaan suunnitella aineenopettajan pedagogisiin opintoihin etenemistä.

Opiskeluoikeus pedagogisiin on hankittu jo ensimmäisen vuoden keväällä käytyjen soveltuvuushaastattelujen kautta, ja se pysyy voimassa nelisen vuotta myöntämisestä. Kun sitten aika on kypsä niin vaadittujen opintopisteiden puolesta kuin muutenkin opintojen vaiheen suhteen, on aika ilmoittautua läsnäolevaksi Tampereen yliopistolle, öljytä fillarin ketjut, ladata bussikortti täyteen sekä valmistautua todella erilaiseen ja virkistävään vuoteen uusien auskutoverien (muut opetusharjoittelijat) kanssa.

Itse opeopinnot sisältävät muutamia erilaisia kokonaisuuksia: kasvatustieteen perusopinnot, joissa tutustutaan mm. yhteiskunnan ja koulutuslaitoksen rakenteisiin sekä kasvatuksen merkitykseen ja eroihin eri elämänvaiheissa, didaktiikan opintoihin, joissa perehdytään mm. erilaisiin tapoihin opettaa sekä varsinaiset opetusharjoittelut, joissa päästään oikeasti opettamaan lukio- ja yläkouluikäisiä oppilaita ja opiskelijoita. Opettaessasi, vaikka oletkin luokasta ja siellä olevien oppimisesta päävastuussa, et ole kuitenkaan täysin omien neuvojesi varassa, vaan luokan perällä istuu ohjaava, jo valmistunut, opettaja, joka seurailee tuntiasi ja antaa palautetta niin hyvin sujuneista osioista kuin kehitystäkin vaativista kohteista. Kuten hyvä palaute kuuluukin, nämäkin keskustelut ovat pääosin dialogia auskujen ja ohjaavien opettajien välillä, jolloin auskut pääsevät itse ajattelemaan ja perustelemaan näkökantojaan ja opetusmetodejaan, mikä on omiaan kehittämään ymmärrystä omasta opettamisesta. Vuoteen sisältyy myöskin useampia opetusharjoitteluja, ja jokaisessa niistä on omat painotusalueensa, perusharjoittelun oman opettajuuden ja roolin hahmottamisesta laajentavan harjoittelun kokeiluihin perinteisen lukio- tai yläkouluoppimisympäristön ulkopuolella, joten ainakaan monipuolisuutta vuodesta ei takuulla puutu!

fad4c718dbff1f52331f14be0a6c27e7
Myös välituntivalvonnat ovat kiinteä osa opettajien arkea, ja myös ne ovat osa opeopintoja.

Pedagogiset opinnot eivät kuitenkaan ole missään nimessä hyödyllisiä pelkästään tuleville aineenopettajille. Myös yritysmaailmassa arvostetaan suunnattomasti taitoa toimia ihmisten kanssa sekä suunnitella pätevä ja johdonmukainen koulutus, josta katsojalle jää käteen muutakin kuin power point -slidet. Jos siis etsit tutkinto-ohjelmaa, jossa korostuvat luonnontieteet sekä haluat kaksi ammattia yhden hinnalla, täs siul o sellane!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s